poniedziałek, 22 października 2007

Królewiec

Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
8 dag cukru
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody
15 dag margaryny
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
1 szklanki mąki
1 szklanki cukru
4 lyzki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
8 dag cukru



½ litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
cukier waniliowy

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Ubic piane z bialek , dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia I wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem (tylko spod) prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń.

Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową.


25-08-2011:


Brak komentarzy: