wtorek, 23 października 2007

pierniczki swiateczne

Składniki:

- 0,5 kg mąki
-20 dag miodu (pół na pół prawdziwy i sztuczny), lub cały prawdziwy
-20 dag cukru pudru
-12 dag margaryny
-tluszcz do formy
-1 jajko
-łyżeczka sody
-opakowanie przypraw do pierników

Przepis:
Mąkę przesiewamy z sodą formując górę. We wgłębienie wlewamy pozpuszczony miód, dodajemy przyprawy, cukier puder, tluszcz, jajko i wyrabiamy ciasto.
Formujemy kulę. Odkrawamy z niej cześć i wałkujemy do grubości pół centymetra. Wykrawamy pierniczki (foremkami, a jeżeli nie mamy - wykrawamy kwadraty, trójkąty, kółka i wałeczki itd. Można pokusić się o ulepienie Mikołajów czy szopki - fantazja mile widziana, oby tylko drobnych elementów nie było zbyt wiele).
Surowe pierniczki układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut.
Gotowe ciasteczka lukrujemy i ozdabiamy. Przechowujemy w słoju lub szczelnie zamknietym pudełku.


SMACZNEGO

Brak komentarzy: