środa, 24 października 2007

Sernik Czekoladowy

Ciasto:
25 dag margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
cukier waniliowy
4 jajka
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
50-70 dag sera
10 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
Do dekoracji:
kokos

Sposób wykonania:

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić. Odlać pół szklanki masy do dekoracji. Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia, pianę ubitą z białek i wszystko razem wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Ser zmielić. Masło utrzeć dodając porcjami jajka, cukier i ser. Masę wyłożyć na surowe ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 180-190 °C.

Ostudzić i polać odlaną masą i posypać kokosem.

Smacznego.

Brak komentarzy: