poniedziałek, 22 października 2007

STROGONOW

• 1 kg mięsa z udźca cielęcego/wolowego
• 2 łyżeczki papryki
• 220 g pieczarek pokrojonych w plasterki
• 1/4 szklanki oleju
• 1 pokrojoną łodygę selera naciowego
• 1 cebulę pokrojoną w plasterki
• 1/3 szklanki mąki
• 1 szklankę wywaru wołowego (bulionik wołowy w kostce jest wystarczający)
• 3/4 szklanki sherry (powiem tak: "raczej nie powinno się o niej zapominać")
• 2 łyżki sosu Worcester (do kupienia w każdym większym supermarkecie - a przy okazji
polecam to jako źródło zakupów większości produktów "egzotycznych" w polskiej kuchni)
• 2 łyżki musztardy
• 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
• 1 szklanka kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki są podane w ilościach "mniej więcej" ,więc nie należy się zbytnio przejmować drobnymi odchyłkami. Jak już wszystko zgromadziliśmy zaczynamy od pokrojenia mięsa w paseczki. i przyrumienienia go na oleju i maśle. Do tego wrzucamy wszystkie warzywa i dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy jakieś 2 minuty. Teraz wlewamy wywar wołowy, sherry, sos Worcaster, musztardę, przecier pomidorowy i przyprawy (papryka, pieprz, sól, tymianek i 1 liść laurowy). Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy jakąś godzinę, no może godzinę z ćwiarteczką.
Po tym czasie okazuje się, iż mamy w garnku prawdziwy Boeuf Strogonow,

Brak komentarzy: