czwartek, 28 lutego 2008

Chleb "Ciabatta" Kebab

Chleb "Ciabatta" Kebab

Skladniki (2 Chlebki)

Zaczyn

  • 1/8 lyzki suchych drozdzy
  • 2 lyzki wody cieplej
  • 1/3 szklanki woody o temp. pokojowej
  • 1 szklanka maka przenna typ 550 (maka chlebowa)

Chleb

  • 1/2 lyzki suchych drozdzy
  • 2 lyzki cieplego mleka
  • 2/3 szklanki woody o temp. pokojowej
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki maka przenna typ 550 (maka chlebowa)
  • 1 1/2 lyzeczki soli

Przygotowanie:

Zrobic zaczyn polaczyc ciepla wode I drozdze .
Odstawic na 5 min, az zrobi sie kremowa zawiesina. Dodac wode o temp. pokojowej i make i mieszac 4 minuty. Przykryc folia plastikowa i poczekac 12-24 h.
Chleb: Wymieszac drozdze I mleko I Odstawic na 5 min, az zrobi sie kremowa zawiesina
Zagniatac make, wczesniej przygotowana mikstuje,wode,oliwe az bedzie dobrze zagniecione. Dodac sol i dalej zadniatac.
Odstawic do wyrosniecia na 1,5h, az podwoi swoja obietosc. Przekroic na 2 czesci. Blachę posypać mąką,lub wylozyc papierem do pieczenia, mącznymi rękami formować wałki ok. 30 x 15 cm.
Posypac maka. Przykryc wilgotna sciereczka poczekac az podrosna okolo 30 min..
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni, na dno piekarnika (w naczyniu żaroodpornym) wlać gdzieś 100 ml wody. piec Ciabatte 20-30 min. Az bedzie miala zloty kolor.

Brak komentarzy: