poniedziałek, 25 lutego 2008

Zapiekane udka kurczaka

Zapiekane udka kurczaka


SkładnikiPrzepis
3 porcje

3 udka
1,5 lyzki keczupu
1/2 lyzeczki miodu
1,5 lyzki oleju
1/4 lyzki sosu sojowego lub maggi
1/4 lyzki sosu chili lub poprostu chili w proszku
1 zabek czosnku
1 mala cebula
ok.400 g ziemniakow
200 ml rosolku z kostki
tymianek, sol, pieprz, vegeta
1. Udka przyprawic i ulozyc je w duzej formie do zapiekania.

2. Keczup podgrzac z miodem, sosem sojowym i chili i posmarowac powstala pasta udka.

3. Ziemniaki obrac i pokroic w szpalty. Cebule pokroic w szpalty a czosnek w plasterki. Warzywa wymieszac z olejem, doprawic sola, pieprzem, i odrobina vegety i oblozyc nimi udka.

3. Blaszke wlozyc do piekarnika ( powinna byc na srodku) nagrzanego do 200°C i zapiekac ok. 50 minut, podlewajac od czasu do czasu rosolkiem.



Rosolek podgrzewam zawsze w garnku, w ktorym podgrzewalam miod, keczup, sos sojowy i chili. W ten sposob rozpuszcza sie resztka tej pasty a smak rosolku jest wtedy intensywniejszy.


Brak komentarzy: