Zapiekane udka kurczaka |
| Składniki | Przepis |
| 3 porcje 3 udka 1,5 lyzki keczupu 1/2 lyzeczki miodu 1,5 lyzki oleju 1/4 lyzki sosu sojowego lub maggi 1/4 lyzki sosu chili lub poprostu chili w proszku 1 zabek czosnku 1 mala cebula ok.400 g ziemniakow 200 ml rosolku z kostki tymianek, sol, pieprz, vegeta | 1. Udka przyprawic i ulozyc je w duzej formie do zapiekania. 2. Keczup podgrzac z miodem, sosem sojowym i chili i posmarowac powstala pasta udka. 3. Ziemniaki obrac i pokroic w szpalty. Cebule pokroic w szpalty a czosnek w plasterki. Warzywa wymieszac z olejem, doprawic sola, pieprzem, i odrobina vegety i oblozyc nimi udka. 3. Blaszke wlozyc do piekarnika ( powinna byc na srodku) nagrzanego do 200°C i zapiekac ok. 50 minut, podlewajac od czasu do czasu rosolkiem. Rosolek podgrzewam zawsze w garnku, w ktorym podgrzewalam miod, keczup, sos sojowy i chili. W ten sposob rozpuszcza sie resztka tej pasty a smak rosolku jest wtedy intensywniejszy. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz