środa, 26 marca 2008

Pita nadziewana sałatką z kurczaka

Chlebek PITA


Składniki
Przepis
3 dkg drożdży
1,5 szklanki mąki pszennej
łyżka oleju
pół małej łyżeczki soli
2/3 szklanki wody
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać połowę mąki. Odczekać ok 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach ciasto podzielić na około 5 części i uformować płaskie placki (ok 1 cm).
Ułożyć je na blaszce z folią aluminiową, wysmarowaną lekko olejem.
Piec w 180 stopniach ok 10 min.
SMACZNEGO

Pita nadziewana sałatką z kurczaka


SkładnikiPrzepis



1 chlebek pita (4 sztuki)

1 usmazony lub ugotowany, zimny filet z kurczaka (ok.250g)-może być indyk
z przyprawa gyros-kebab

1 średni pomidor

1 -2 dymki ze szczypiorkiem

1 ząbek czosnku

2 łyżki majonezu

1 łyżka soku pomarańczowego

sól, pieprz
Każdy z chlebków pita przekroić na pół.

Podgrzać w piekarniku lub tosterze.

Kurczaka i pomidora pokroić w kostkę.

Dymkę w krążki, szczypiorek i czosnek posiekać.

Składniki wymieszać, dodać majonez, sok i przyprawy.

Napełnić sałatka kieszonki pity.



Brak komentarzy: