Chlebek PITA
|
Składniki
|
Przepis
|
3 dkg drożdży
1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju pół małej łyżeczki soli 2/3 szklanki wody |
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać połowę mąki. Odczekać ok 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach ciasto podzielić na około 5 części i uformować płaskie placki (ok 1 cm).
Ułożyć je na blaszce z folią aluminiową, wysmarowaną lekko olejem. Piec w 180 stopniach ok 10 min. SMACZNEGO |
Pita nadziewana sałatką z kurczaka |
| Składniki | Przepis |
| 1 chlebek pita (4 sztuki) 1 usmazony lub ugotowany, zimny filet z kurczaka (ok.250g)-może być indyk z przyprawa gyros-kebab 1 średni pomidor 1 -2 dymki ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku pomarańczowego sól, pieprz | Każdy z chlebków pita przekroić na pół. Podgrzać w piekarniku lub tosterze. Kurczaka i pomidora pokroić w kostkę. Dymkę w krążki, szczypiorek i czosnek posiekać. Składniki wymieszać, dodać majonez, sok i przyprawy. Napełnić sałatka kieszonki pity. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz