SkładnikiNa placki ziemniaczane
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 mała cebula
mąka pszenna - około szklanki
sól, pieprz
Sos:
0,5 kg wołowiny
0,5 kg wieprzowiny
2 średnie cebule
1 średnia czerwona cebula
1 duza marchewka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra, papryka chili w proszku
Przygotowujemy placki: Ziemniaki oraz cebulę trzemy, dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę. Smażymy duże placki na oleju.
Przygotowujemy sos: mięso kroimi w kostkę, i obsmażamy na oleju. Dodajemy cebulę pokrojona w słupki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalewamy mała ilością wody, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem okolo 90 min. aż wołowiną będzie miekka. W czasie duszenia podlewamy woda w miarę potrzeby. Dzięki temu nie ma potrzeby robienia zasmażki.
Na brzeg placka wykładamy sos i zakrywamy plackiem.
1 komentarz:
Przypomniała mi się Kino Polana za studenckich czasów. Och, ach.. :)
Prześlij komentarz