poniedziałek, 22 października 2007

Blok czekoladowy

Przepis na mój blok czekoladowy:) Znalazłem go na świetnej stronie kucharskiej O2.

Składniki

2 szklanki mleka w proszku(nie granulowanego)
  1. pół szklanki wody
  2. szklanka cukru
  3. 3 łyżki kakao
  4. kostka margaryny
  5. 3 paczki herbatników

Przepis
Do garnka wrzucamy margarynę, wsypujemy cukier oraz kakao, wlewamy wodę i zaczynamy podgrzewać. Cały czas mieszamy aż do pojawienia się pęcherzyków, wtedy zdejmujemy z gazu i czekamy, aż stanie się niezbyt ciepłe, ale też nie zimne. W międzyczasie kruszymy herbatniki. Gdy już będzie miało odpowiednią temperaturę, wsypujemy mleko i zaczynamy porządnie mieszać:), przez dobrych kilka minut, następnie wrzucamy herbatniki i mieszamy dalej(lepiej użyć drewnianej łyżki, bo można wygiąć), a następnie przelewamy do wyłożonej papierem foremki.

1 komentarz:

MARTA pisze...

Brawo dla pierwszego odważnego:)