poniedziałek, 22 października 2007

Miodowec


CIASTO:
1/2 kg maki,
1 szklanka cukru,
4 czubate lyzki miodu,
2 czubate lyzki masla,
2 jajka,
1 lyzeczka sody,
2 lyzki gestej smietany.
Masa:
1 litr mleka,
okolo 10-12 lyzek kaszki manny(grysiku),
kostka masla,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy.

pol. kieliszka mocnej wodki.



CIASTO:Make posiekac z maslem lub (margaryna),dodac miod,jajka,cukier,sode,smietane i szybko wyrobic ciasto.Podzielic na cztery rowne porcje,poniewaz kazda musimy upiec na osobnej plaskiej blasze.Rozmiar:40dlug.na 25 cm.szer.Moze byc nieco mniejsza.Ciasta nie da sie zawinac na walek,wiec najpierw smarujemy blaszke tluszczem i rozkladamy ciasto ugniatajac palcami na calej powierzchni.Wkladamy kolejno do nagrzanego piekarnika i pieczemy w tem.190 st.c,okolo 10do12 min.nie przypiec za bardzo.Ciasto po upieczeniu bedzie jak twardy herbatnik,ale tak ma byc.
MASA:Ugotowac grysik na mleku, bardzo gesto i pozostawic do wystudzenia.Utrzec maslo z cukrem,dodac cukier waniliowy i nie przerywajac ucierania dodawac ugotowany,zimny grysik.Na koncu ,kiedy masa jest bardzo biala dodac alkohol.Placki przekladac powidlem i masa.Po przelozeniu trzech warstw na gorna czesc ciasta wylac rozpuszczona czekolade.Dla dekoracji posypac kokosem lub czyms innym.


Ciasto jest najlepsze po kilku dniach(przechowywc w zimnym miejscu).

Brak komentarzy: