- Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki maku (suchy)
- 1 łyżka kakao
- Masa:
- 1/2 litra mleka
- 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Polewa czekoladowa:
- pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
- łyżka masła
- 3-4 łyżki wody
Ponadto:
- 1/2 szklanki wódki
- dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
- rodzynki
- wiórki kokosowe
- migdały lub orzechy
Sposób przygotowania
- Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę
- z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a d trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę.
- Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
- Polewa czekoladowa: Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody.
- Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki. Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz