czwartek, 25 sierpnia 2011

Popapraniec

 Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku (suchy)
  • 1 łyżka kakao

  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru




  • Polewa czekoladowa:
  • pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki wody

Ponadto:
  • 1/2 szklanki wódki
  • dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe
  • migdały lub orzechy
Sposób przygotowania
  1. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę
  2. z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a d trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę.
  3. Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  4. Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
  5. Polewa czekoladowa: Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody.
  6. Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki. Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam!



Brak komentarzy: