niedziela, 4 grudnia 2011

Pulpety w sosie koperkowym

W ramach przygotowań do świąt, dziś próbuje robić śmietanowy sos koperkowy, na Wigilie będą to pulpety z ryby -  dziś ze świniaczka





Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego
1 jajko
1 mała cebula
1 łyżka masła
duży pęczek kopru
sól, pieprz, vegeta natura,
przyprawa w płynie do zupy
1 plaska łyżeczka cukru 
kasza manna
1 kostka rosołowa
1/3 szkl. mleka
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka śmietany


Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać do mielonego miesa. Do mięsa dodać jajko oraz sol i pieprz, dobrze wymieszać, dodać kaszę manna do uzyskanie dość zwartej konsystencji. Uformować pulpety. W garnku zagotować trochę wody oraz kostkę rosołowa, wkładać pulpety i gotować do miekkości około 10-15 min, W miseczce rozrobić jogurt ze śmietana oraz mlekiem; dodać do pulpetów i zagotować, przyprawić sola,cukrem pieprzem, vegeta i przyprawa w plynie. Dodać koperek, gotować około minuty. Smacznego
Inspiracja: http://margarytka.blogspot.com/2011/09/pulpeciki-w-sosie-koperkowym.html

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

W sosie koperkowym to mój faworyt;)