niedziela, 28 października 2007

Sos do mięs, ryb i galaret


Składniki
Przepis
szklanka śmietany 12%
3-4 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
2 łyżki kaparów
6 pieczarki w occie
3 korniszony
2 jaja na twardo
sól, biały pieprz
Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać pokrojone w kostkę jajka i jeszcze drobniej posiekane pieczarki, kapary, korniszona. Przyprawić solą, pieprzem.
Sos jest najlepszy do galarety z kurczaka, pstrąga czy samych warzyw.
Biały pieprz jest po to, by nie było widać w sosie czarnych drobinek, jeśli nie masz go w domu, dodaj czarny pieprz albo, jeśli wolisz łagodny smak sosu, pomiń ten składnik.
Ilość składników można dowolnie zmieniać w zależności od własnego smaku.

Brak komentarzy: