

(do wypróbowania) |
Składniki | Przepis |
przepis na 4 osoby 4 plastry sera edamskiego (ewentualnie innego twardego, salami będzie pasował kształtem) grubości około 1 cm 2 camemberty dowolnego smaku (wg uznania) 4 plasterki szynki 4 serki topione trójkąciki dowolnego smaku - wg uznania jajko (ew. 2), bułka tarta, płatki kukurydziane | Cammembert przekroić (tak jak biszkopt) na dwa plastry. Ser ułożyć pleśnią do dołu. Położyć na to szynkę - przyciąć do rozmiarów camemberta, docisnać, aby dobrze przykleiła się. Posmarować serkiem topionym, położyć plaster żółtego sera. Opanierować solidnie w jajku i bułce (jajko-bułka, jajko-bułka lub płatki kukurydziane). położyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, po czym zmniejszyć gaz, aby ser zdążył się roztopić, a panierka nie spaliła. Usmażyć z obu stron na złoty kolor (po ok 3 min. na jednej stronie - czas ustalany dla męża). Podawać z sosem tatarskim frytkami, piwem i zestawem surówek (typ czeski, jakże niezdrowy a pyszny). Smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz