środa, 14 listopada 2007

Łosoś marynowany

(do wyprowowania)

Składniki:

1 kg filet z łososia ze skórą
2 czubate łyżki stołowe soli,
2 czubate łyżki cukru,
1 - 2 pęczeki koperku (świeży,
mrożony,
suszony),
0.5 cytryny.




Sposób przyrządzenia:

Wyfiletować łososia, idealnie jesli zostaną dwie połówki złączone skórą grzbietową. Filet skropić cytryną i rozetrzeć na wewnętrznej stronie łososia, wymieszać sól z cukrem i obsypać łososia dokładnie z każdej strony, posypać wnętrze posiekanym koperkiem. Całość zawinąć ciasno w folię aluminiową, włożyć do płaskiego naczynka, przycisnąć, włożyć do lodówki na ok 2 dni - ważne! obracać co 12 h - puszcza sos.

Po upływie tego czasu usuwamy zalewę, wyjmujemy łososia, czyścimy nożem z pozostałości marynaty. Gotowe.

Jak podawać?
Można go jeść pokrojonego w cienkie plastry do chleba lub jako danie główne w większych kawałkach np. z ziemniakami.

Brak komentarzy: