Paluszki z kurczaka z sosami
Składniki
- 4 duże piersi kurczaka
- 1 kostka masła
- sól
- pieprz do smaku
- 1 torba grubo pokruszonych płatków kukurydzianych
Piersi rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm i pokrój w paski szerokości 1,5 cm. Posól, popieprz i posmaruj z obu stron masłem. Obtocz w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piecz około 15 minut.
- 1 kostka masła
- sól
- pieprz do smaku
- 1 torba grubo pokruszonych płatków kukurydzianych
Piersi rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm i pokrój w paski szerokości 1,5 cm. Posól, popieprz i posmaruj z obu stron masłem. Obtocz w płatkach kukurydzianych, lekko dociskając, żeby przywarły do mięsa. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piecz około 15 minut.
Sosy
Sos miodowo-musztardowy:
- 1 szklanka majonezu
- 1/3 szklanki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka majonezu
- 1/3 szklanki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Sosem miodowo-musztardowy: wymieszaj w miseczce wszystkie składniki. Sos wstaw na co najmniej godzinę do lodówki
Sos diabelski
Składniki:
- 6 łyżek ostrego keczupu
- 125-150 ml majonezu
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyzka octu winnego
- łyżeczka miodu albo cukru
- zmiażdżony ząbek czosnku (albo i nie)
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- strączek chili albo trochę mielonego chili
- ostra papryka w proszku
Przepis
Składniki połączyć. Przypraw dać według uznania, ale całość powinna być ostra!
Pasuje do kiełbasek z grilla, ale także do kanapek i mięs na zimno.
Sos do mięs, ryb i galaret
Składniki
- szklanka śmietany 12%
- 3-4 łyżki majonezu (może byc niskotłuszczowy)
- łyżeczka musztardy
- łyżka kaparów
- 3-4 pieczarki w occie
- korniszony
- 2 jaja na twardo
- sól, biały pieprz
Przepis
Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą. Dodać pokrojone w kostkę jajka i jeszcze drobniej posiekane pieczarki, kapary, korniszona. Przyprawić solą, pieprzem.
Sos jest najlepszy do galarety z kurczaka, pstrąga czy samych warzyw.
Biały pieprz jest po to, by nie było widać w sosie czarnych drobinek, jeśli nie masz go w domu, dodaj czarny pieprz albo, jeśli wolisz łagodny smak sosu, pomiń ten składnik.
Ilość składników można dowolnie zmieniać w zależności od własnego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz