czwartek, 15 listopada 2007

serowa rolada na zimno





Składniki
40 dag sera żółtego(ja dałam edamski)
2 topione serki ( ja dałam Hohland Emelentarer czy jakoś tak)
łyżka masła
ok.20 dag wędliny
natka pietruszki lub szczypiorek, ja zamiast zieleniny wkroiłam ogórek konserwowy
kilka usmażonych pieczarek
przyprawy wg uznania: sól,pieprz,papryka,majeranek,ketchup ( ja właściwie tylko lekko posoliłam)


Żółty ser włożyć do wrzącej wody i podgotować chwile Zdjąć garnek z ognia.
( ser musi byc cały stopinony, nie powinien miec twardego srodka bo sie nie rozwałkuje)


Przygotować farsz:

Rozetrzeć masło z serkami topionymi, dodać drobno pokrojoną wędlinę i pieczarki, oraz posiekaną zieleninę. Przyprawić do smaku.


Żółty ser wyjąć z wody, rozwałkować w prostokąt i jak lekko przestygnie, rozsmarować na nim farsz i zwinąć w roladę.

Zawinąć w pergamin lub folię aluminiową, schłodzić w lodówce.

Roladę podawać pokrojoną w plastry.


Jest wyśmienita jako dodatek do szwedzkiego bufetu SMACZNEGO!!







Brak komentarzy: