czwartek, 15 listopada 2007

Karkowka wg. Mamy Krzysia

Składniki:
1kg karkówki
4 średnie cebule
Przyprawy:pieprz, sol, Vegeta

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości 0.5 cm. Posypujemy sola pieprzem i vegata z obu stron. Odstawiamy na 30 min.
Cebule kroimy w plasterki obsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni. Na tym samym oleju smażymy karkówkę bez żadnej panierki. Trzeba uważać żeby za mocno się nie zapiekła (ma nie być jak skwarka, raczej ma być blada, ale nie krwista).

Dla pewności żeby była naprawdę miękka zapiekamy (nie jest to konieczne).
Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego, przekładamy cebulka. Zapiekamy pod przykryciem(może być pod folia aluminiowa) 160 st. C 30 min.


Smacznego!

Brak komentarzy: