wtorek, 27 listopada 2007

Tort litewski

Do wyprobowania
Składniki Przepis
Na ciasto:
25 dag masła
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki miodu
3 jajka
2 lekko czubate łyżeczki sody
1 łyżka śmietany
6 szklanek mąki

Na krem:
Patrz tort smietanowy
banany, orzechy, dżem porzeczkowy lub wisniowy, pokrojone morele, szuszone śliwki itp.

Składniki ciasta (bez mąki) umieścić w garnku, a ten wstawić do większego garnka z wodą. Gotować i mieszać aż się wszystko rozpuści i powstanie jednolita masa. Można też garnek ze składnikami postawić bezpośrednio na kuchence, ale na maleńkim gazie (to ważne, gdyż w przeciwnym razie jajko zetnie się, miód z cukrem skarmelizują i całość stanie się grudkowata i zmieni smak).


Po zdjęciu z gazu powstałej masy i lekkim jej przestudzeniu wsypać mąkę i ugnieść. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby nalezy dosypać więcej mąki.


Odrysować krążek na pergaminie albo dużej kartce, posługując się dnem tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Wyciąć.


Ciasto podzielić na 9 części. Każdą cienko rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Położyć na cieście krążek pergaminu, obciąć skrawki (powinien z nich wyjść 10 krążek ciasta). Zsunąć na obwinięty sreberkiem do pieczenia spód tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia (ok 5 minut).


Krem: Jak na tort smietanowy. smarować masa placki i przekładać na zmianę owocami i dżemem.
Resztą masy udekorować tort i posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy: