Do wyprobowania |
Składniki | Przepis |
Na ciasto: 25 dag masła 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki miodu 3 jajka 2 lekko czubate łyżeczki sody 1 łyżka śmietany 6 szklanek mąki Na krem: Patrz tort smietanowy banany, orzechy, dżem porzeczkowy lub wisniowy, pokrojone morele, szuszone śliwki itp. | Składniki ciasta (bez mąki) umieścić w garnku, a ten wstawić do większego garnka z wodą. Gotować i mieszać aż się wszystko rozpuści i powstanie jednolita masa. Można też garnek ze składnikami postawić bezpośrednio na kuchence, ale na maleńkim gazie (to ważne, gdyż w przeciwnym razie jajko zetnie się, miód z cukrem skarmelizują i całość stanie się grudkowata i zmieni smak). Po zdjęciu z gazu powstałej masy i lekkim jej przestudzeniu wsypać mąkę i ugnieść. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby nalezy dosypać więcej mąki. Odrysować krążek na pergaminie albo dużej kartce, posługując się dnem tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Wyciąć. Ciasto podzielić na 9 części. Każdą cienko rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Położyć na cieście krążek pergaminu, obciąć skrawki (powinien z nich wyjść 10 krążek ciasta). Zsunąć na obwinięty sreberkiem do pieczenia spód tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia (ok 5 minut). Krem: Jak na tort smietanowy. smarować masa placki i przekładać na zmianę owocami i dżemem. Resztą masy udekorować tort i posypać wiórkami kokosowymi. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz