| Do wyprobowania |
| Składniki | Przepis |
Na ciasto: 25 dag masła 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki miodu 3 jajka 2 lekko czubate łyżeczki sody 1 łyżka śmietany 6 szklanek mąkiNa krem: Patrz tort smietanowy banany, orzechy, dżem porzeczkowy lub wisniowy, pokrojone morele, szuszone śliwki itp. | Po zdjęciu z gazu powstałej masy i lekkim jej przestudzeniu wsypać mąkę i ugnieść. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby nalezy dosypać więcej mąki. Odrysować krążek na pergaminie albo dużej kartce, posługując się dnem tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Wyciąć. Ciasto podzielić na 9 części. Każdą cienko rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Położyć na cieście krążek pergaminu, obciąć skrawki (powinien z nich wyjść 10 krążek ciasta). Zsunąć na obwinięty sreberkiem do pieczenia spód tortownicy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia (ok 5 minut). Krem: Jak na tort smietanowy. smarować masa placki i przekładać na zmianę owocami i dżemem. Resztą masy udekorować tort i posypać wiórkami kokosowymi. |
25 dag masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz