poniedziałek, 3 grudnia 2007

Lazania :)


Lasagne poprostu

łatwe
Składniki Przepis
Do tej lasagne potrzebne są niżej omówione składniki,czyli:
makaron, sos beszamelowy, sos pomidorowy z mięsem, mozzarella,odrobina parmezanu lub jakiegoś twardego sera,tłuszcz do formy.

Jeśli chcesz zrobić osobiście makaron na lasagne:


3 jajka, 3 szklanki mąki, łyżka oliwy lub oleju, woda.


Dobrze mieszamy jaja z mąką, olejem i taką ilością wody aby powstało dość twarde ciasto, takie jak na makaron. Potem dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy dość cienko podsypująć mąką.

Jeśli wolisz,możesz kupić gotowy makaron,chociaż nie ma on już takiego smaku jak własnej roboty.




SOS BESZAMELOWY:

ok. 1/4 mleka, 1/4 masła lub margaryny, ok. 4 łyżeczki mąki, szczypta bazylii, soli, pieprzu, gałki muszkatałowej.

Mleko gotujemy dodając przyprawy, osobno robimy zasmażkę rozpuszczając masło z mąką (mąkę dodajemy powoli mieszając cały czas i patrzymy czy ładnie nam gęstnieje masło). Potem gorąco zasmażkę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy (na małym ogniu) do uzyskania konsystencji sosu.



PROŚCIUTKI SOS POMIDOROWY mięsem i groszkiem:

3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 6 łyżeczek ketchupu, czosnek 3 zabki, odrobinę bazylii, oregano, sól, przeprz, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Można dodać odrobinę wody (łyżeczka,dwie)

Składniki dokładnie wymieszać, czosnek wcześniej należy wycisnąć.


Osobno poddusić na małym ogniu mielone mięsko przyprawione solą i pieprzem. W miarę zarumienienia się mięsa, dorzucić drobno posiekanej i osolonej cebulki oraz groszku zielonego.Potem dolać sosu w/w i chwilkę podgrzać mieszając :)






WYKONANIE:


MOGĄ BYĆ SPECJALNE FOREMKI DO LASAGNE.JEŚLI ICH NIE POSIADASZ,MOŻESZ UPIEC JĄ W NORMALNEJ WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM FORMIE USTAWIAJĄC TAK,ABY SIĘ NIE PRZEWRÓCIŁA.


DO WYSMAROWANEJ TŁUSZCZEM FORMY UKŁADAMY MAKARON LASAGNE. SMARUJEMY CIENIUTKĄ WARSTWĄ BESZAMELU, SOSU POMIDOROWEGO,CIENIUTKI PLASTEREK MOZZARELII I ODROBINĘ STARTEGO SERA.TAK PRZEKŁADAJĄC ROBIMY W TEN SAM SPOSÓB 4WARSTWY.


POTEM WIERZCH POLEWAMY OBFICIE SOSAMI (ABY MAKARON NIE WYSECHŁ W PIEKARNIKU!) I WKŁADAMY DO NAGRZANEGO (OK.190STOPNI) PIEKARNIKA I PIECZEMY 20-35MINUT. BĘDZIESZ WIDZIEĆ NA OKO.,ŻE MAKARON JEST ŁADNIE PRZYRUMIENIONY,SER SIĘ ROZPUŚCIŁ, ITP :)
SMACZNEGO. NIEDŁUGO DOŁĄCZĘ ZDJĘCIE, BO OSTATTNIO NIE ROBIŁAM LASAGNE. JEST PYSZNA ;-)

1 komentarz:

MARTA pisze...

Adam dzieki za przepis. Dzis wyprobowalam, nie dodalam tylko groszku do mieska

Smaczne:)