Bombery
Ciasto:
300 g maki
10g swiezych drozdzy
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 lyzeczki soli
1 lyzka oliwy
Nadzienie:
400 g pieczarek
200 g szynki
3 cebule
1 lyzka oliwy
wegeta
czosnek granulowany
papryka w proszku
Sos:
5 sztuk swiezych pomidorów (zima mozna je zastapic pomidorami bez skóry z puszki)
2 lyzki oliwy
2 zabki czosnku
bazylia, oregano,
cebula
Ponadto:
zólty ser
Sos:
Pomidory obrac ze skórki, pokroic w kawalki i smazyc na oliwie, az sos zgestnieje. Cieply przetrzec przez sito, aby usunac pestki i ewentualne resztki skórki i przyprawic.
Dodac takze podsmazony na oliwie czosnek i cebule - wczesniej drobniutko posiekane.
Ciasto:
Drozdze wymieszac z 2 lyzkami mleka i odstawic na ok. 5 minut.
Do miski przesiac make.
Gdy drozdze wyrosna, polaczyc je z maka, dolac reszte letniego mleka, dodac sól. Wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Mozna je wyrabiac recznie lub mikserem.
Gdyby zbyt sie kleilo - dodac troche maki.
Ciasto uformowac w kule, posmarowac je polowa oliwy, oprószyc maka, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Gdy nieco podrosnie,
kilka razy je zagniesc, przeniesc na stolnice, podzielic na 4 czesci (lub wiecej - zalezy od tego, ile sztuk chcemy otrzymac).
Kazda czesc rozwalkowac cieniutko, posmarowac sosem i posypac startym zóltym serem.
Nadzienie:
Pieczarki obrac i pokroic w dosc duze kawalki, poddusic na oliwie. Dodac pokrojone w kostke cebule oraz pokrojona w kostke i podsmazona szynke.
Calosc dusic ok. 20 minut. Przyprawic do smaku. Wylozyc na wyrosniete ciasto, posmarowane czescia sosu pomidorowego i posypane zóltym serem.
Calosc skladac formujac bombery:
Klasc bombery na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Wierzch mozna lekko posmarowac oliwa.Piec okolo 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C.
Pomidory obrac ze skórki, pokroic w kawalki i smazyc na oliwie, az sos zgestnieje. Cieply przetrzec przez sito, aby usunac pestki i ewentualne resztki skórki i przyprawic.
Dodac takze podsmazony na oliwie czosnek i cebule - wczesniej drobniutko posiekane.
Ciasto:
Drozdze wymieszac z 2 lyzkami mleka i odstawic na ok. 5 minut.
Do miski przesiac make.
Gdy drozdze wyrosna, polaczyc je z maka, dolac reszte letniego mleka, dodac sól. Wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Mozna je wyrabiac recznie lub mikserem.
Gdyby zbyt sie kleilo - dodac troche maki.
Ciasto uformowac w kule, posmarowac je polowa oliwy, oprószyc maka, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Gdy nieco podrosnie,
kilka razy je zagniesc, przeniesc na stolnice, podzielic na 4 czesci (lub wiecej - zalezy od tego, ile sztuk chcemy otrzymac).
Kazda czesc rozwalkowac cieniutko, posmarowac sosem i posypac startym zóltym serem.
Nadzienie:
Pieczarki obrac i pokroic w dosc duze kawalki, poddusic na oliwie. Dodac pokrojone w kostke cebule oraz pokrojona w kostke i podsmazona szynke.
Calosc dusic ok. 20 minut. Przyprawic do smaku. Wylozyc na wyrosniete ciasto, posmarowane czescia sosu pomidorowego i posypane zóltym serem.
Calosc skladac formujac bombery:
Klasc bombery na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Wierzch mozna lekko posmarowac oliwa.Piec okolo 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz