środa, 5 grudnia 2007

Chalka

Składniki Przepis
-40g drożdży
-550g mąki pszennej
-pół szklanki mleka
-duże jajo
-2 łyżki masła
-4 łyżki wody (lub trochę więcej)
-2-3 łyżki cukru
-żółtko
--mak lub sezam

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.
Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem z masełkiem.


Kruszonka

1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
12 pełnych łyżek mąki (ilość mąki można zwiększyć
aż do osiągnięcia odpowiedniej
konsystencji ciasta, zależy od
wielkości łyżek)


można dodać oprócz w/w:
starte orzechy lub
kakao
- są to składniki na dużą porcję, jeśli chcemy mniej kruszonki, zmniejszamy ilość składników o połowę.

Brak komentarzy: