Rogaliki drożdżowe - kruche
Składniki
ciasto:
1 śmietana 18% (250g)
6 dag drożdży (ja uzywam odpowiednia ilosc suchych)
2 cukry waniliowe
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
po ½ kostki masła i margaryny
1 jajko
4 szklanki mąki
szczypta soli
marmolada lub dżem
1 jajko
szklanka cukru
Przepis:
Gdy ciasto urośnie, podzielić na mniejsze porcje. Każdą rozwałkować na cieniutki, w miarę okrągły placek (nie trzeba podsypywać mąką). Placek podzelić na osiem części (tak jak na zdjęciu). Na każdą (przy szerszym brzegu) nakładać odrobinę marmolady lub dżemu (ważne żeby był gęsty, bo może wypłynąć podczas pieczenia). Ciasto zawijać dość ciasno, formując ładne, zaokrąglone rogaliki.
Rogaliki maczać w rozbełtanym jajku (tylko z wierzchu, by lukier się nie przypalił) i przyłożyć do cukru. Poukładać na nasmarowanej tłuszczem blasze i pieć w nagrzanym piekarniku (ok. 180o) (355 F) aż nabiora ładnego złotego kolorku (różnie to bywa, ale przeważnie ok. 10-15 minut).
Uwaga: Rogaliki są pyszne i chrupiące, zarówno gorące jak i ostudzone!!! SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz