środa, 19 grudnia 2007

Rogaliki drożdżowe - kruche

Rogaliki drożdżowe - kruche

Składniki

ciasto:
1 śmietana 18% (250g)
6 dag drożdży (ja uzywam odpowiednia ilosc suchych)
2 cukry waniliowe

plaska lyzeczka proszku do pieczenia

po ½ kostki masła i margaryny
1 jajko
4 szklanki mąki
szczypta soli


marmolada lub dżem


1 jajko
szklanka cukru

Przepis:

W dużej misce wymieszać śmietanę z drożdzami, dodać roztopiony (ale lekko schłodzony) tłuszcz, sól oraz jajko cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i ugniatać ciasto, aż stanie się jednolitą masą. Odstawić na godzinę do lodówki (tak, tak do lodówki!)
Gdy ciasto urośnie, podzielić na mniejsze porcje. Każdą rozwałkować na cieniutki, w miarę okrągły placek (nie trzeba podsypywać mąką). Placek podzelić na osiem części (tak jak na zdjęciu). Na każdą (przy szerszym brzegu) nakładać odrobinę marmolady lub dżemu (ważne żeby był gęsty, bo może wypłynąć podczas pieczenia). Ciasto zawijać dość ciasno, formując ładne, zaokrąglone rogaliki.
Rogaliki maczać w rozbełtanym jajku (tylko z wierzchu, by lukier się nie przypalił) i przyłożyć do cukru. Poukładać na nasmarowanej tłuszczem blasze i pieć w nagrzanym piekarniku (ok. 180o) (355 F) aż nabiora ładnego złotego kolorku (różnie to bywa, ale przeważnie ok. 10-15 minut).
Uwaga: Rogaliki są pyszne i chrupiące, zarówno gorące jak i ostudzone!!!
SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy: