Składniki
Żurek:
20 dkg mąki żytniej
0.5 l wody ciepłej przegotowanej
Lub 2 zurki z proszku lub/i zurek w butelce
2 ząbki czosnku
Dodatki:
3 surowe kiełbaski
8 ziemniaków
włoszczyzna
3 jajka
majeranek
pieprz
sól
10 dkg słoniny
mała cebulka
smietana
Przepis
Gdy jest gotowy gotuje wywar z wloszczyzny i kielbasy.Ziemniaki w kostke wrzucam równolegle z warzywami.Wyjmuje miekkią wloszczyzne,dolewam zakwas (0,5l na 2 litry wywaru) zurek wg przepisu na opakowaniu, butelce i gotuje jakies 30 minut żeby sie przegryzl.Doprawiam solą,majerankiem i pieprzem.Osobno gotuje jajka na twardo.Na patelni wysmażam skwarki z cebula.Doprawiony żurek wlewam do talerza z kielbasa pokrojona w plasterki(po ugotowaniu),dodaje jajko pokrojone w cwiartki łyzke skwarków i lyzke smietany.Wszystko mieszam i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz