poniedziałek, 25 lutego 2008

Placki serowe



SkładnikiPrzepis
0,5 kg twarogu
0,5 kg mąki
1/2 kostki masła
1/2 szkl. cukru
3 jajka
1 proszku do pieczenia

cukier puder do posypania
olej do smażenia
Ser przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce i ze wszystkich składników zagnieść ciasto.W razie potrzeby (a ciasto raczej będzie sie kleić) dosypać mąki.Następnie rozwałkować ciasto na placki grubości 0,5 cm i wycinać za pomocą szklanki i kieliszka krążki z dziurką.
Wrzucać na gorący tłuszcz i smażyc na złoto-brązowy kolor,wykładać na bibułkę lub papierowy ręczniczek.Posypać cukrem pudrem.

Z własnego doświadczenia nie polecam używać gotowych twarogów mielonych,gdyż pączki tracą twarogowy smak (ser z wiaderek jest zbyt drobny).

Brak komentarzy: