środa, 4 czerwca 2008

Pierniczki

Składniki
  1. 13dag mąki
  2. 5dag cukru pudru i jeszcze trochę do lukru
  3. 7dag masła
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 1 żółtko
  6. 2 łyżki mleka
  7. pół łyżeczki imbiru
  8. pół łyżeczki cynamonu
  9. woda
  10. sok z cytryny
  11. bakalie
Przepis
Zagnieść mąkę, cukier puder, masło, proszek do pieczenia, żółtko i mleko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać imbir, a do drugiej cynamon. Rozwałkować, powycinać pierniczki i piec 10 minut w temperaturze 160 stopni. Do cukru pudru wciskamy trochę soku z cytryny i dolewamy powoli gorącą wodę, mieszając, aż wyjdzie z tego gęsty lukier(o konsystencji kisielu), który nakładamy na upieczone pierniczki i posypujemy bakaliami.

1 komentarz:

MARTA pisze...

DZIEKI Adas