- 13dag mąki
- 5dag cukru pudru i jeszcze trochę do lukru
- 7dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- woda
- sok z cytryny
- bakalie
Zagnieść mąkę, cukier puder, masło, proszek do pieczenia, żółtko i mleko. Podzielić na dwie części, do jednej dodać imbir, a do drugiej cynamon. Rozwałkować, powycinać pierniczki i piec 10 minut w temperaturze 160 stopni. Do cukru pudru wciskamy trochę soku z cytryny i dolewamy powoli gorącą wodę, mieszając, aż wyjdzie z tego gęsty lukier(o konsystencji kisielu), który nakładamy na upieczone pierniczki i posypujemy bakaliami.
1 komentarz:
DZIEKI Adas
Prześlij komentarz