wtorek, 15 lipca 2008

Szarlotka "Futti-Frutti"

Szarlotka "Futti-Frutti"

Składniki:

5 jajek
3 szkl. maki
1 i1/2 szkl. cukru
1 kost. margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
pokrojone jabłka(lub potarte na tartce do marchewki) lub inne powidła lub świeże owoce niezbyt słodkie. Do jablek mozna dodac cynamon

cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Z żółtek polowy szklanki cukru maki wymieszanej z proszkiem i tluszczu zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 3 części. Dwie zamrażamy. Ubijamy sztywna pisane z białek. Wciąż ubijajac dodajemy szklanke cukru i make ziemniaczana.

Nie zamrozonym ciastem wylepiamy blache, zapiekamy chwile w piecu wykladamy owoce, nastepnie starte na sartce zamrozone ciasto, zakiekamy, na to piane a na koniec 3 czesc ciasta, rowniez starta na tartce. Pieczemy okolo 30-40 min w temp 180 st. (az zrobi sie zlota) Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.

Brak komentarzy: