wtorek, 15 lipca 2008

Miodowiec


CIASTO:
1/2 kg maki,
1 szklanka cukru,
4 czubate łyżki miodu,
2 czubate łyżki masła,
2 jajka,
1 łyżeczka sody,
2 łyżki gęstej śmietany.
Masa:
1 litr mleka,
około 12-15 łyżek kaszki manny(grysiku),
kostka masła,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy.





CIASTO:Make posiekać z masłem,dodać miód,jajka,cukier,sodę,śmietanę i szybko wyrobić ciasto.
Podzielić na 4 lub 3 równe porcje, ponieważ każda musimy upiec na osobnej płaskiej blasze. Rozmiar: 40dlug.na 25 cm.szer. Może być nieco mniejsza.

Ciasta nie da się zawinąć na wałek,wiec najpierw smarujemy blaszkę tłuszczem lub papierem i rozkładamy ciasto ugniatając palcami na całej powierzchni. Wkładamy kolejno do nagrzanego piekarnika i pieczemy w tem. 190 st.c,około 10 do 12 min.nie przypiec za bardzo.Ciasto po upieczeniu będzie jak twardy herbatnik,ale tak ma być.

MASA: Ugotować grysik na mleku, bardzo gęsto( wsypywać powoli kaszę na gotujące się mleko) i pozostawić do wystudzenia. Utrzeć masło z cukrem, dodać cukier waniliowy i nie przerywając ucierania, ale powoli, dodawać ugotowany,zimny grysik .Placki przekładać  masa. Po przełożeniu trzech warstw  i położeniu cienkiej warstwy na górę,polać  rozpuszczona czekoladą ( ja rozpuszczam z łyżką masła i odrobina mleka). Dla dekoracji posypać kokosem lub czymś innym.


Ciasto jest najlepsze po kilku dniach(przechowywać w zimnym miejscu).

Brak komentarzy: