Prażynka
1 mala kausta(kilka lisci nie kroimy)
4 marchewki srednie
4 ziemniaki
2 cebule
Miesko( wedlina, kielbasa, kabanosy; wieprzowina,golonka ,boczek podsmazony lub wedzony, miesko z wedzonych zeberek; wolowina (pogotowana ) co jest w lodowce)
Przyprawy:sol, pieprz, majranek, tymianek, Pol kubka rosolu z gotowania wolowny,kurczaka lub z kostki; olej - 4 lyzki; sos sojowy ciemny; przyprawa do zupy wplynie
Wszystkie skladniki kroimy. Marchewke ziemniaki w plasterki, celule w paski, wedlina male kawalki. Kapuste szatkujemy. Wkladamy do duzej misiki mieszamy z przyprawami i olejem, i rosolem.
Na dno naczynia zaroodpornego lub blaszki ukladamy liscie z kapusty i wykladamy na nie przygotowana wczesniej mieszanine; przyktywamy folia aluminiowa, pieczemy 1 h w 170-180 st. C. Odktywamy i zapiekamy delikatnie 5-10 min.
Podobno bardzo dobre robione w garnku na ognisku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz