wtorek, 12 sierpnia 2008

Prażynka

Prażynka

1 mala kausta(kilka lisci nie kroimy)

4 marchewki srednie

4 ziemniaki

2 cebule

Miesko( wedlina, kielbasa, kabanosy; wieprzowina,golonka ,boczek podsmazony lub wedzony, miesko z wedzonych zeberek; wolowina (pogotowana ) co jest w lodowce)

Przyprawy:sol, pieprz, majranek, tymianek, Pol kubka rosolu z gotowania wolowny,kurczaka lub z kostki; olej - 4 lyzki; sos sojowy ciemny; przyprawa do zupy wplynie

Wszystkie skladniki kroimy. Marchewke ziemniaki w plasterki, celule w paski, wedlina male kawalki. Kapuste szatkujemy. Wkladamy do duzej misiki mieszamy z przyprawami i olejem, i rosolem.

Na dno naczynia zaroodpornego lub blaszki ukladamy liscie z kapusty i wykladamy na nie przygotowana wczesniej mieszanine; przyktywamy folia aluminiowa, pieczemy 1 h w 170-180 st. C. Odktywamy i zapiekamy delikatnie 5-10 min.

Podobno bardzo dobre robione w garnku na ognisku.

Smacznego!


Brak komentarzy: