Składniki na bułeczki:
- ok. 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oleju
- 5 dkg drożdzy
- cukier do smaku
i ciepła woda
Konsystencja jak ciasto nie zatwarde i nie luźne (żeby nie brało sie do rąk)
Wyrobić i postawic w ciepłym miejscu - niech wyrośnie. Po wyrośnieciu robić małe bułeczki (kwadraty o boku 3 cm) Robię wałek z ciasta, rozpłaszczam ręką i tnę nożem.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam zrobione bułeczki. Bułeczki muszą podrosną i wtedy piec. Ja np. wkładam od razu do piekarnika, nastawiam piekarnik na 50 C, jak wyrosną zwiększam do 180 C. Piekę aż się lekko zarumienią. Odnośnie ciasta to wszystko.
Mak:
- 25 - 30 dkg maku
- cukier do smaku
- 1 lub 2 łyzki miodu
- zapach migdałowy
Mak sparzam. Zlewam wodą. Potem jeszcze mak zagotuję i gotuję ok 20 min.(wolno). Zlewam wodę i mielę w maszynce 2 lub 3 razy żeby był miękki. Potem wszystkie produkty mieszam z makiem.
Bułeczki piekę rano w wigilię, bo muszą postać w maku, wtedy są wilgotne i dobre na kolację wigilijną. Po upieczeniu i wystygnięciu, bułeczki sparzam gorącą wodą - bardzo krótko - żeby się nie rozlazły.
Tak przygotowane bułeczki dodaję do przygotowanego wcześniej maku - wymieszać. Stoją do kolacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz