niedziela, 8 lutego 2009

Muszelki nadziewane kurczakiem



Skladniki:
Nadzienie
1 pierś z kurczaka
2 pomidory świeże lub z puszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 kubka śmietany 18%(gestej)
olej
Pudełko duzych muszelek
Sos serowy:
3 lyzki masla
3 lyzki maki
2 szklanki 12% smietany.
2 kubki tartego sera ( mozzarella + inny)
Przygotowanie:
Nadzienie:
Pomidory pokroić w kostkę i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić kurczaka przyprawa do grilla i ziołami do kurczaka kamis. Smażyć na oleju. Pokroić cebule w kostkę a czosnek pokroić bardzo drobno. Usmażyć na oleju na tej samej patelni co kurczaka. Usmażonego kurczaka porwać na kawałki wzdłuż włókien. Dodać pomidory śmietanę i sol i pieprz. Wymieszać.
Sos:
masło rozpuścić w garnku dodac makie wymieszać, gotować 2 min. Dodać śmietanę zagotować. Dodac ser wymieszać. Gotować do rozpuszczenia sera.

Nadziewanie:
Muszelki ugotować w wodzie z olejem, żeby sie nie sklejały. Nadziewać farszem. Układać w wysmarowanym olejem i sosem serowym naczyniu żaroodpornym.









Brak komentarzy: