wtorek, 26 lipca 2011

Ciasto Ajerkoniakowe

Składniki na biszkopt:4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. maki
4 lyzki oleju
1 lyzeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem ajerkoniakowy:
200 ml ajerkoniaku
kostka masła
2 cukry waniliowe
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 litrowy słoik brzoskwiń
Dodatkowo:
1 litrowy słoik brzoskwiń albo 1 kg świeżych brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe (ja dałam truskawkowe)
2 kieliszki spirytusu albo wódki
pół szklanki ciepłej wody
sok z połowy cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 łyżeczka cukru

3 szklanki gorącej wody


Przygotowanie:

Ubic pianę z bialek, dodac cukier nastepnie pozaostale skladniki tj.: żółtka mąke zmieszana z proszkiem do pieczenia i oliwę. Piec okolo 30 min w okraglej formie w piekarniku nagrzanym do 170 st C. Dno formy (nie boki)wysmarować maslem lub margaryna. 

Gdy biszkopt ostygnie nawilżyć go. Przygotować wodę do nawilżenia biszkoptu, tj. pół szklanki ciepłej wody + łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny. Do tego dodać 1 łyżeczkę cukru, spirytus i dokładnie wymieszać. Następnie nawilżyć cały biszkopt.
Brzoskwinie obrać, umyć albo wyciągnąć ze słoika i odsączyć z zalewy.
Galaretki wysypać na miskę, zalać 3 szklankami gorącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić do stężenia.
W międzyczasie przygotować krem ajerkoniakowy. Odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować. Do pół szklanki mleka dodać 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Rozmieszać i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z 1 kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać. Dodać cukry waniliowe, cukier kryształ oraz ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec pokroić brzoskwinie w kostkę (1 słoik lub 1 kg brzoskwiń), wrzucić do kremu, delikatnie wymieszać łyżką.
Jeśli biszkopt wyjdzie wysoki, można go przekroić na pół i 3/4 kremu rozsmarować w środku, a na wierzch wyłożyć resztę kremu. Jeśli wyszedł niski cały krem wyłożyć na wierzch biszkoptu i dokładnie wyrównać.
Drugą część brzoskwiń wyłożyć na krem, układać przy sobie wypukłą stroną brzoskwiń. Na koniec zalać tężejącą się galaretką.

Brak komentarzy: