Przepis na konkurs
„głodne kawałki”
Skrzydełka z
indyka faszerowane borówkami
·
2 duże skrzydełka z indyka (bez lotki)
·
60 dkg czerwonej borówki
·
2 łyżki masła
·
1 średnia cebula
·
½ suchej bułki kajzerki
·
½ szkl. mleka
·
½ szkl. bulionu drobiowego
·
Przyprawy: sól i pieprz, olej do smarowania
·
½ szkl. cukru
Przygotowanie:
Indyk:
Połowę borówek
(30dkg) przesypać łyżką cukru i odstawić na pół godziny. Skrzydełka z indyka
umyć i delikatnie filetować starając się nie poprzecinać skóry.
Skórkę
posolić. Cebulę posiekać i zeszklić na jednej
łyżce masła. Bułkę namoczyć w mleku i wodzie. Mięso z indyka zmielić z cebulką
oraz bułką tartą. Do zmielonego mięsa dodać bulion oraz sól i pieprz do smaku,
dobrze wyrobić i na samym końcu dodać borówki delikatnie wymieszać bez
zgniatania owoców. Skórki z indyka spiąć z jednej strony wykałaczką i nadziewać
wcześniej przygotowanym farszem, spiąć wykałaczką. Przełożyć do blachy
wysmarowanej olejem, indyka posmarować olejem oraz posypać grubo mielonym
pieprzem. Przykryć folią aluminiową i piec godzinę w temp. 180 st. C.,
następnie odkryć i zwiększyć temp, do 220 st. C piec jeszcze 15 min (do
uzyskania brązowej skórki).
Sos z borówek: pozostałe borówki,
½ szkl. wody i ½ szkl. cukru gotować aż całość zgęstnieje i woda odparuje.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz