wtorek, 13 września 2011

Skrzydełka z indyka faszerowane borówkami


Przepis na konkurs „głodne kawałki”

Skrzydełka z indyka faszerowane borówkami
Składniki:
·         2 duże skrzydełka z indyka (bez lotki)
·         60 dkg czerwonej borówki
·         2 łyżki masła
·         1 średnia cebula
·         ½ suchej bułki kajzerki
·         ½ szkl. mleka
·         ½ szkl. bulionu drobiowego
·         Przyprawy: sól i pieprz, olej do smarowania
·         ½ szkl. cukru
Przygotowanie:
Indyk:
Połowę borówek (30dkg) przesypać łyżką cukru i odstawić na pół godziny. Skrzydełka z indyka umyć i delikatnie filetować starając się nie poprzecinać skóry. 

Skórkę posolić.  Cebulę posiekać i zeszklić na jednej łyżce masła. Bułkę namoczyć w mleku i wodzie. Mięso z indyka zmielić z cebulką oraz bułką tartą. Do zmielonego mięsa dodać bulion oraz sól i pieprz do smaku, dobrze wyrobić i na samym końcu dodać borówki delikatnie wymieszać bez zgniatania owoców. Skórki z indyka spiąć z jednej strony wykałaczką i nadziewać wcześniej przygotowanym farszem, spiąć wykałaczką. Przełożyć do blachy wysmarowanej olejem, indyka posmarować olejem oraz posypać grubo mielonym pieprzem. Przykryć folią aluminiową i piec godzinę w temp. 180 st. C., następnie odkryć i zwiększyć temp, do 220 st. C piec jeszcze 15 min (do uzyskania brązowej skórki).
Sos z borówek: pozostałe borówki, ½ szkl. wody i ½ szkl. cukru gotować aż całość zgęstnieje i woda odparuje.

Smacznego!

Brak komentarzy: