sobota, 11 lutego 2012

Wołowina w piwie – danie jednogarnkowe


Składniki:
0,7 kg wołowiny gulaszowej
2 duże cebule
1 duża marchewka
4 ziemniaki
1 piwo porter ja użyłam Okocim
1 kostka rosołowa wolowa rozpuszczona w ½ szklanki wody lub ½ szklanki bulionu
Sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra 

1 łyżka sosu BBQ Hellmann’s
2 łyżki mąki
3 łyżki masła

Przygotowanie:
Wołowinę spłukać, osuszyć, pokroić w dość duże kawałki, wymieszać z mąką oraz papryką, nie solić przed smażeniem, odsmażyć na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego.  Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę pokrojona w kostkę oraz marchewkę pokropioną w grube plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać sól, pieprz oraz sos BBQ i wymieszać. Zalać wszystko piwem dodać 3 łyżki masła. Zapiekać około 2-3 h w 180 C( w zależności od miękkości wołowiny)

Brak komentarzy: