Składniki:
0,7 kg wołowiny gulaszowej
2 duże cebule
1 duża marchewka
4 ziemniaki
1 piwo porter ja użyłam Okocim
1 kostka rosołowa wolowa rozpuszczona w ½ szklanki wody lub ½
szklanki bulionu
Sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra
1 łyżka sosu BBQ Hellmann’s
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Wołowinę spłukać, osuszyć, pokroić w dość duże kawałki,
wymieszać z mąką oraz papryką, nie solić przed smażeniem, odsmażyć na oleju,
przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na
tej samej patelni podsmażyć cebulkę pokrojona w kostkę oraz marchewkę pokropioną
w grube plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do
naczynia żaroodpornego, dodać sól, pieprz oraz sos BBQ i wymieszać. Zalać
wszystko piwem dodać 3 łyżki masła. Zapiekać około 2-3 h w 180 C( w zależności
od miękkości wołowiny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz