Kategorie
- Na Obiad
- Impreza
- ciasta
- Domowe
- Szybkie Danie
- Kurczak
- Na Piątek
- Dukan
- Sałatka
- Z serem
- przystawki
- Boże Narodzenie
- Z wołowiny
- makaron
- drożdżowe
- Losoś
- Przetwory
- Ryba
- Jajka
- pieczarki
- Grill
- Sos
- Zupa
- deser
- z makiem
- Indyk
- Naleśniki
- Ryż
- Veggie
- Z resztek:)
- surówka
- Do wyprobowania
- Jak Piec
- Pieczywo
- Pierogi
- Placki
- Porady
- Wyroby
- Z Cielęciny
- Śniadanie
sobota, 11 lutego 2012
Łopatka pieczona w majeranku
Składniki:
1,5 kg łopatki
1 litr wody
3 lyżki soli
6 łyzek majeranku
1 łyzka słodkiej papryki
1/2 łyzki mielonego pieprzu
2 łyczki czosnku granulowanego
1 łyżka rozmarynu
2 łyżki masła
olej
Przygotowanie:
Łopatkę umyć ponacinać z wierzchy w kwadraty. Przygotować zalewę: 1 litr gorącej wody dodać wszystkie przyprawy. Włożyć łopatkę do zalewy o odstawić na na 12h. Jeżeli nie mamy tyle czasu to odstawiamy na 30 min i po wyjęciu z marynaty jeszcze delikatnie solimy. Łopatkę podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju aż będzie rumiane, przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 1/3 zalewy i 1 szklanka wody. Na wierzchu układamy masło. Pieczemy w 180 st. C przez około 1h. Ja najbardziej lubię z buraczkami na ciepło oraz pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz