sobota, 11 lutego 2012

Łopatka pieczona w majeranku



Składniki:
1,5 kg łopatki
1 litr wody
3 lyżki soli
6 łyzek majeranku
1 łyzka słodkiej papryki
1/2 łyzki mielonego pieprzu
2 łyczki czosnku granulowanego
1 łyżka rozmarynu
2 łyżki masła
olej


Przygotowanie:
Łopatkę umyć ponacinać z wierzchy w kwadraty. Przygotować zalewę: 1 litr gorącej wody dodać wszystkie przyprawy. Włożyć łopatkę do zalewy o odstawić na na 12h. Jeżeli nie mamy tyle czasu to odstawiamy na 30 min i po wyjęciu z marynaty jeszcze delikatnie solimy. Łopatkę podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju aż będzie rumiane, przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 1/3 zalewy i 1 szklanka wody. Na wierzchu układamy masło. Pieczemy w 180 st. C przez około 1h. Ja najbardziej lubię z buraczkami na ciepło oraz pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Brak komentarzy: