piątek, 29 sierpnia 2008

Farszynki z sosem pieczarkowym

Składniki:
ziemniaki gotowane okolo 0,5kg
1 jajko
sol
Maka pszenna 2/3 szkl
0,5 kg pieczarek,
2 łyżki masła
średnia cebula,
1 łyżka śmietany
sos pieczarkowy w proszku

Przygotowanie:
Ziemniaki zmielić lub dobrze podusić dodać jajko trochę soli i make. Wyrabiać do uzyskanie jednolitej masy, jak będzie się kleić dodać maki tak żeby dało się formować placuszki.

Placuszki smażyć na oleju.
Podawać z sosem pieczarkowym

Sos:
w rondlu rozgrzać masło wrzucić pieczarki. Ja puszcza sok dodać cebule, Podgotować wlać pól szklanki wody.
W miseczce rozrobić sos pieczarkowy z 1/2 szkl. wody dodać śmietanę dobrze rozmieszać. Wlać do pieczarek gotować do 2-3 min.

Brak komentarzy: