czwartek, 2 października 2008

Zupa z pieczonych ziemniakow


Wyprobowana 2 razy- pycha:)

85 g masla (okolo 2/3 szklanki)
85 g maki (okolo 2/3 szklanki)
4 duze ziemniaki
3 zabki czosnku
1 szklanka tartego sera(cheddar lub inny twardy co nadaje sie do tarcia golda edamski,emmentaler ?)
3 szklanki mleka
pol sredniej cebulki
2 szklanki wody
1 kostka rosolwa warzywna
troche boczku usmazonego na skwarki pokrojonego w kostek
szczypiorek
olej

Przygotowanie:
Blachę polać olejem włożyć cale ziemniaki ze skora, wymazać olejem; posypać sola, wymieszać, posypać z 2 strony ziemniaków dodać 3 obrane czosnki; Piec 1h w 220 st C.

Po upieczeniu ziemniaki pokroic w czastki.

W garnku na malym ogniu rozpuscic maslo, wsypac make, wymieszac. Dodawac stopniowo mleko mieszajac czesto zeby sie nie przypalilo, dodac wode, koste ros. i cebluke, i jeden drobno pokrojony czosnek, ziemniaki oraz smazony boczek. Gotowac okolo 10 min czesto mieszajac. Dodac sol(okolo 2 lyzeczek zeby nie bylo mdle) i pieprz(okolo 1 lyzeczki) Po 10 min dodac tarty ser gotwac az sie ser rozpusci.

Podawać ze szczypiorkiem i serem tatrym na wieszchu.

(na zdjeciu jest jeszcze na wieszchu boczek i śmietana, tak tez było w oryginalnym przepisie, ale ja doszam do wniosku ze to juz przesada w tych kaloriach:P)

Brak komentarzy: