sobota, 28 marca 2009

Makowiec

Składniki(na cztery Makowce):
- 1kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 5-6 żółtek
- 1/2 masła i 1/2 margaryna
- 2 szklanki mleko podgrzać
- 3/4 szklanki cukru
- zapach migdałowy lub arakowy

- puszka masy serowej

Przygotowanie:

Rozruszać drożdże (łyżka maki, łyżka cukru, trochę ciepłego mleka odstawić na chwile)
Jajka rozbić z cukrem.

Wlać masę jajeczna i drożdże trochę mleka do mąki. Zagniatać ciasto mlekiem, później tłuszczem.

Podzielić na cztery części, posmarować białkiem, Wyłożyć masę. Zwinąć w rulonik. Pergamin posmarować tłuszczem, posypać mąka. Owinąć makowiec, zostawić miejsce na dwa palce,Piec 40 min w 150 st. C. Po wyjęciu rozciąć papier.

Brak komentarzy: