Składniki(na cztery Makowce):
- 1kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 5-6 żółtek
- 1/2 masła i 1/2 margaryna
- 2 szklanki mleko podgrzać
- 3/4 szklanki cukru
- zapach migdałowy lub arakowy
- puszka masy serowej
Przygotowanie:
Rozruszać drożdże (łyżka maki, łyżka cukru, trochę ciepłego mleka odstawić na chwile)
Jajka rozbić z cukrem.
Wlać masę jajeczna i drożdże trochę mleka do mąki. Zagniatać ciasto mlekiem, później tłuszczem.
Podzielić na cztery części, posmarować białkiem, Wyłożyć masę. Zwinąć w rulonik. Pergamin posmarować tłuszczem, posypać mąka. Owinąć makowiec, zostawić miejsce na dwa palce,Piec 40 min w 150 st. C. Po wyjęciu rozciąć papier.
Kategorie
- Na Obiad
- Impreza
- ciasta
- Domowe
- Szybkie Danie
- Kurczak
- Na Piątek
- Dukan
- Sałatka
- Z serem
- przystawki
- Boże Narodzenie
- Z wołowiny
- makaron
- drożdżowe
- Losoś
- Przetwory
- Ryba
- Jajka
- pieczarki
- Grill
- Sos
- Zupa
- deser
- z makiem
- Indyk
- Naleśniki
- Ryż
- Veggie
- Z resztek:)
- surówka
- Do wyprobowania
- Jak Piec
- Pieczywo
- Pierogi
- Placki
- Porady
- Wyroby
- Z Cielęciny
- Śniadanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz