poniedziałek, 14 września 2009

Korki z ogórków wg Wiesi

4 kg malych ogórkow,
1/2 kg cebuli,
5 papryk roznokolorowych

zalewa(oryginalna)
3 szklanki octu,
3 szklanka wody,
4 szklanki cukru,
1 łyżka przyprawy do grila kamis ziele ang, gorczyca,


1 szkl grubej soli rzmieszac w 6 szkl wody zalac pokrojone ogorki i postawic na 3h potem odcedziec wsadzac do słoików warzywa - wszystkie

zalac gorąca zalewa szybko zakrecic i wekowac 10 min

Zalewa v2:

3 szklanki octu,
4 szklanka wody,
3 szklanki cukru,
1 lyzka przyprawy do grilla kamis ziele ang, gorczyca,


Zalewa v3(ja robiłam z tej, zdaje mi się, dla K. dalej za kwaśne):

2 szklanki octu,
4 szklanka wody,
2 szklanki cukru,
1 lyzka przyprawy do grilla kamis ziele ang, gorczyca,

A jeżeli chcesz coś delikatnego to polecam przepis: tylko bez chilli, i z niepełna szklanka oleju:
http://buszujepokuchni.blogspot.com/2011/08/ogorki-z-czosnkiem-i-chilli.html
Z wszystkich sałatek ta powyżej mi najlepiej smakuje.



Brak komentarzy: