wtorek, 8 września 2009

Tiramisu oryginalne

Tiramisu

* 1 kg mascarpone
* 8-10 żółtek
* 200 g cukru pudru
* 150 ml amaretto
* 400 g biszkoptów (2 opakowania)
* 800 ml mocnej ostudzonej kawy espresso lub rozpuszczalna
* kakao


Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę na parze. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. (Dodać 4 ubite na sztywno białka Marta: ja nie dodaję). Wymieszać. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, następnie rozsmarować połowę kremu, znów warstwa namoczonych biszkoptów, druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.

To przepis na duża porcje.

Brak komentarzy: